2015. aug 05.

Ellenőrizd ékszereidet, elő a nagyítókkal!

írta: ekszermagus
Ellenőrizd ékszereidet, elő a nagyítókkal!

Köztudott, hogy a papírpénzeket, igazolványokat, fontosabb iratokat vízjellel látják el. Kevesen tudják azonban, hogy hasonló eredetiséget igazoló jelzések használatosak a nemesfém ékszerek esetében is. Ezeknek az úgynevezett fémjelzéseknek Magyarországon 1867-óta kötelező a használatuk, a jelölést a MEKH-NEHITI végzi.

A fémjeleknek több változatát ismerjük, mesterjel, finomságjel, hivataljel. A mesterjel az ékszert készítő mester, importáló cég, esetleg a forgalmazó cég saját jelzése, amit maga talál ki, és üti be az ékszerek felületébe (a Hivatal engedélyével). A finomságjel az ékszerek nemesfém-tartalmát mutatja, azaz, hogy hány ezrelék aranyat, ezüstöt vagy platinát tartalmaz. (Pl. a 925-ös finomságjellel ellátott ezüst ékszerekben 92,5% ezüst található, a fennmaradó 7,5% valamilyen ötvözet, a színezüst 1000 ezrelék, tehát 100%) A finomságjelet beütheti a készítő, vagy a NEHITI is, a készítő kérésére. A hivataljelet (fémjel) minden esetben az erre illetékes állami hatóság (NEHITI) helyezi el az ékszeren. Olyan nemesfém tárgyakat, melyekben ez a jel nem szerepel, Magyarországon és az EU tagállamaiban forgalomba hozni tilos. Ha valakinek van otthon nagymamától örökölt, vagy külföldről behozott fémjelzetlen ékszere, ettől még viselheti, de másnak el nem adhatja, kivéve, ha zálogházban értékesíti, itt tört arany/ezüst árban általában beveszik. A fémjelekből sok információt megtudhatunk, pl. hogy milyen finomságú az adott ékszer, mikor készült, és ki készítette. (ez utóbbit, főleg régebbi tárgyaknál nem mindig egyszerű kideríteni) A Magyarországon jelenleg használatos arany, ezüst és platina tárgyak finomsági fokozatai, és jelzései a következők:

2006-tol-belf-femjel2.bmp

Ha 1999 és 2006 közt vásároltuk az ékszert a „B” betű helyett „A” betűt találunk ugyan azon a helyen.

A színarany 24 karátos, (1000 ezrelék, azaz 100% arany) de ilyen ékszereket nem sűrűn találunk, nem véletlenül, az arany nagyon puha, megmunkálása könnyű, de szín formájában lágysága miatt szinte kezelhetetlen. A 22 karátos arany 916 ezrelék arany tartalmú, a 18 karátos 750 ezrelék, a 14 karátos 585 ezrelék aranyat tartalmaz. Hazánkban ez a leginkább használatos, a legtöbb ékszer ilyen nemesfémtartalommal rendelkezik. A fennmaradó rész különféle ötvözetekből áll, melyek meghatározzák az ékszer színét, tartósságát. A vörös arany ötvözője a réz és kisebb mennyiségű ezüst, a sárga aranyé az ezüst és réz egyenlő arányban, a fehér arany ötvözetei a réz, a cink vagy palládium és ezüst többféle összetételben. Nyilvánvaló, hogy a legmagasabb ára a 22 és 18 karátos arany tárgyaknak van, de a mindennapi használatra legmegfelelőbb a 14 karátos ékszer.

b-14.JPG

A képen egy 14 karátos fehér-arany gyűrű fémjele látszik nagyító alatt, bal oldalon a B betűvel, mellette a 14-es számmal, felette egy napocskával, jobb oldalon a magyar koronával.

Ha nem ékszerboltban vásárolunk ékszert, figyeljünk a jelekre! Sajnos elég sok a hamisítás ezen a téren is, nagyon változatos módszerekkel tudják utánozni a fentiekben bemutatott fémjeleket. Ezt általában csak szakember ismeri fel, de vannak bárki számára megtanulható árulkodó jelek is, ha valaki kicsit beleássa magát a témába, könnyen utána nézhet akár az interneten is. Csak, hogy egyet említsek, a karikagyűrűk (jegy-gyűrűk) fémjelei a gyűrűbe keresztbe vannak beütve, míg minden más gyűrűben hosszában kell, hogy elhelyezkedjenek. Kevésbé gondos hamisítók erre nem figyelnek, így hamar rájöhetünk a turpisságra. Ha van otthon mindkét gyűrű fajtából, érdemes megnézni a különbséget.

Magyarországon 1867 óta több fémjelzési korszak volt, ezért gyakran változtak a fémjelek, sőt még az elfogadott finomsági fokok is. Ezen felül más fémjelzést kaptak a külföldről behozott és itthon "honosított" ékszerek, illetve az EU tagállamok is más-más fémjelet használnak, amelyeket hazánk egyenértékűnek fogad el, azaz itthon már fémjeleztetni nem kell őket. Ezek a jelek, jelzések szintén elérhetőek interneten több helyen is.

Természetesen, ha valaki nem tudja beazonosítani otthon talált ékszerében a fémjelet, szívesen segítek leírás, vagy fénykép alapján. Remélem hasznos információkat osztottam meg mai cikkemmel, ha bárkinek kérdése lenne, szeretettel várom hozzászólásban a cikk alatt.

 

Szólj hozzá