2015. sze 03.

Viseld a fáraók ékszerét!

írta: ekszermagus
Viseld a fáraók ékszerét!

Lápisz lazuli - amiért az emberiség 2000 éve rajong

A lápisz lazulit (lazúrkő) az emberiség már évezredek óta előszeretettel használja díszítésre, ékszerek készítéséhez. Egyik talán mindenki által ismert, leghíresebb lelet Tutankhamon halotti maszkja, mely az i. e. 10. századi Egyiptomból való.

tutmask.jpg

A maszk homlokát keselyű és kígyó díszíti, mely lazúrkő berakásokkal készült. A történelem folyamán a lápisz mindig divat volt, minden korban használták és szerették. Neve arab eredetű, jelentése: kék kő. Összetételét tekintve inkább kőzet, mint ásvány, mivel több ásvány is jelen van benne: kalcit, diopszid, csillám, pirit stb. Nagyon érzékeny az erős nyomásra, forró fürdőkre, savakra és szappanokra, ezért az ilyen ékszerek viselésénél fokozottan kell figyelni, hogy ne tegyük ki ilyen hatásoknak.

Fényét tekintve üveges, zsíros hatást kelt. A legjobb minőségű köveknél a szín egyenletes eloszlású, de ez elég ritka, általában foltos vagy sávos. A Chile-lápiszban és az orosz kövekben sok a kalcit, ezért fehér foltok, sávok sűrűn fordulnak elő, mely az értéküket csökkenti. A finom eloszlású pirit jelenléte előnyös, a valódiságot bizonyítja. Erről könnyen meggyőződhetünk egy lupé vagy nagyító segítségével. Viszont, ha túl sok piritet tartalmaz a kő, már az értéke csökkenhet a kellemetlen zöldes árnyalata miatt.

Évszázadok óta a legtöbb és legjobb minőségű köveket Afganisztánban termelik ki. A Chile-lápiszok kissé világosabb színűek, kevésbé jó minőségűek, ezért hőkezeléssel javítanak a színárnyalaton, növényi festékkel, azaz természetes anyagokkal festik meg. Ez nem minősül hamisításnak, ellenben ha a fényhatás javítása érdekében kezelik különféle eljárásokkal, már nem elfogadott. lapis2.jpg

Léteznek különféle utánzatok is, mint például a "Nunkircheni lapis", mely kékkel megfestett tömör kvarcanyag, ennek színe idővel zöldesszürke lesz, ezekben az utánzatokban nincsenek pirit kristályok, így könnyen felismerhetők. Előfordul, hogy szintetikus spinelleket adnak el lápisz lazuliként, ráadásul ezekben már megtalálhatóak vékony aranyfüst lapocskák is, melyek a piritet utánozzák. Ha ezeket a köveket erős led lámpával átvilágítjuk, szélei lilás-ibolyaszínű áttetszőséget mutatnak.

A lápisz lazuli manapság is igen népszerű, használják ékszerekbe: gyűrűnek, nyakláncnak, fülbevalónak egyaránt. Mély kék színe és a kabosonra csiszolt darabok utánozhatatlan csillámló fénye sok ékszerészt megigéz és gyönyörű darabokkal találkozhatunk az ékszerboltok kirakatában, vagy az ásványbörzéken. Érdemes egy-két darabot beszerezni mindenkinek, aki szereti a változatosságot, egyediséget.

lapis4.jpg

lapis3.jpg 

Szólj hozzá