2015. nov 01.

Tiffany drágaköve - a tanzanit

írta: ekszermagus
Tiffany drágaköve - a tanzanit

A tanzanit egy csodálatos kékes-lilás színű drágakő, nevét a kelet-afrikai Tanzániáról kapta. Ez az egy lelőhely van jelenleg a világon, ahol a zoisit e gyönyörű színben játszó változatát megtalálhatjuk. A világhírű Tiffany ékszerház vezette be és kezdte el ékszerekbe foglalni e különleges követ és szintén Tiffany javaslatára nevezték el Tanzániáról.

tanzanite-gem.jpg

A jó minőségű kövek színe ultramarin vagy zafírkék, mesterséges fényben kissé több ametiszt ibolya színt mutatnak. Előfordul, hogy a rosszabb minőségű köveket hőkezelik, 400-500 celsius fokra hevítve eltűnnek a sárgás vagy barnás árnyalatok, a kék pedig mélyebbé válik. 1969-ben találtak olyan követ, amelyen megfigyelhető volt a macskaszem hatás, ez nagyon értékes és ritka tulajdonsága egy drágakőnek.

Az USA-ban és Japánban a legnépszerűbb, és népszerűsége Tiffany által egyre nő. Gyönyörű szoliter gyűrűket, nyakékeket, karkötőket, fülbevalókat dobtak piacra az utóbbi években, ezért egyre keresettebbé váltak a tanzanit-köves ékszerek.

solitaire_tanzanite_diamee.jpg

Sajnos ezt is hamisítják, mint minden értékes drágakövet. Vannak a piacon üveg utánzatok, melyeket viszonylag könnyen fel lehet ismerni, de vannak dublettek és triplettek is, melyek felismerése már egy fokkal bonyolultabb. Ezek felső része előfordul, hogy valóban tanzanitból van, de a többi rész üveg. Így egy már befoglalt kőnél nehezebb a felismerése. A triplettek általában két szintetikus spinellből állnak, melyeket tanzanit színű ragasztóval fognak össze. Avatatlan szemnek a tanzanit összetéveszthető a zafírral, vagy a szintetikus ibolyáskék korunddal.

tanzanite-rings-tiffany.jpg

A magyar ékszerboltokban viszonylag ritka a tanzanit köves ékszer, de az olyan üzletekben, ahol árulják Tiffany kollekcióit biztosan megtaláljuk, bár ára elég borsos. Ha valaki még nem ismerné ezt a különleges drágakövet, mindenképpen keresse a boltok kirakatában, és csodálja meg egyedi színét, csillogását.

Szólj hozzá