2015. aug 03.

A Boucheron-ház

írta: ekszermagus
A Boucheron-ház

fredericboucheron.jpgAlapítója Frederic Boucheron, párizsi ékszerész. 1858-ban alapította meg cégét a Place Vendome-on, a hely később fogalommá vált az ékszer szakmában, minden jelentősebb ékszerész itt nyitott üzletet.

Boucheron minden neves kiállításon részt vett, Bécsben, Antwerpenben, Philadelphiában, és szép számmal nyert díjakat is. Az art nouveau (új művészet, Magyarországon „szecessziónak” hívjuk) nagy támogatója lett, ugyanakkor a japán művészet nagy csodálója is, stílusára hatott az orosz balett és az afrikai művészet is. Újítónak számít, bevezette az egyszerű, szinte láthatatlan drágakőfoglalatokat, platinát alkalmazott, kevésbé értékes drágakövekkel is dolgozott. 

1925-ben a párizsi „Exposition des arts decoratifs” művészeti világkiállításon, mely az art déco stílus hivatalos színre lépésének helyszíne volt, több, a kor új női ideáljának – az emancipált nőnek – szánt különleges használati tárgyat mutat be. Többek között 80 cm-es cigaretta szipkát, ujjatlan ruhákhoz (ami a kor nagy lázadásának számított) karpereceket, karórákat, a rövid hajviselethez illő fejékeket.

boucheron-1.jpeg

Ezzel rögtön meghódítja Hollywood csillagait, és az új, modern világ asszonyait is. 1927-től a keleti világban is hírnévre tesz szert, vele dolgoztatnak maharadzsák, a perzsa sah a koronaékszerek hivatalos őrévé nevezi ki, 1960-ban megnyitják az általa tervezett iráni kincstár új épületét. Ezzel kiérdemelte az „ezeregy éjszaka ékszerésze” nevet. 1949-ben Párizsban megrendezik a „Drágakövek éjszakája” nevű kiállítást, melyen a világ legértékesebb kincseit vonultatják fel, erre az alkalomra Boucheron kis vésett toalett szelencét készít, mely óriási sikert arat, több, mint 40.000 darabot ad el belőle.

Az 1970-es évek elején a cég irányítását átveszi a következő generáció képviseletében Alain Boucheron, aki felismeri az új igényeket és az elérhető ár is fontos szerepet játszik üzletpolitikájában. Napjainkban is méltán népszerű a Boucheron név, a több generációra visszatekintő tehetség, szépérzék és kreativitás sugárzik az ékszerház által tervezett és nagy gondossággal, profizmussal gyártott csodálatos ékszerekből.

Szólj hozzá

ékszertöri