2015. aug 02.

Peter Carl Fabergé

írta: ekszermagus
Peter Carl Fabergé

karl_gustavovich_faberge.jpg

1846. május 30-án látta meg a napvilágot, Szentpétervárott. Szülei francia hugenotta családból származtak, de Szentpétervárott éltek, édesapja itt már híres ékszerészként dolgozott. A kis Carl születése után néhány évvel a család Drezdába költözöt, de a pétervári ékszerműhelyt továbbra is működtették. Carl 1866-ban visszatér szülővárosába, és átveszi az üzlet irányítását.

Ékszerészmesterként részt vesz az 1882-es összorosz kiállításon, ahol aranyérmet nyer. A cár, le van nyűgözve egyik alkotásától, - egy kr. e. IV. századi arany karperec mása - mely olyan tökéletesre sikerült, hogy nem tudták megkülönböztetni az eredetitől. Ez karrierjének kezdete, III. Sándor cár felkéri a cárnő húsvéti ajándékának elkészítésére. Fabergé , egy tömör aranyból készült tojást készített, amit finom fehér zománcréteg fedett. A tojás belsejében egy miniatűr tyúkot helyezett el, amely nyitáskor felfedte a cári korona szintén miniatűr mását. Fabergé ezáltal olyan egyedülálló ékszerdobozkát készített, hogy azt követően minden évben tőle rendelt az udvar ilyen húsvéti „tojásokat”. Néhány év múltán hivatalos cári ékszerésszé nevezték ki, s a vállalkozás minden költéségét állami pénzből finanszírozták. Egész sorozat húsvéti tojást készített a cári család részére, minden művében egy-egy kis meglepetéssel, az elsőben a cári koronázási hintó miniatűr mása volt. Összesen 71 ilyen tojásról tudunk, de csak 62 vészelte át a történelem viharait. Az egyik legutolsó Fabergé tojást („Rotschild tojás”) néhány éve a Christie aukciós ház értékesítette 8.900.000 angol font értékben. (Körülbelül 3.328.600.000 forintnak megfelelő összeg.)

rothschildegg-faberge.jpg

Fabergé különleges, egyedi, addig ismeretlen értékeket alkotó műveiben egyesítette mind azt a tudást, melyet a századok aranyművesei fölhalmoztak. Nem újító, hanem betetőző, zseniális vezető és üzletember volt. Életműve univerzális életmű, alkotásai a világ számos gyűjteményében megtalálhatóak, értékük egyre nő.

faberge6.jpg

Szólj hozzá

Fabergé ékszertöri