2015. aug 24.

Te fizetnél 16.000 Ft-ot egy bizsuért?

írta: ekszermagus
Te fizetnél 16.000 Ft-ot egy bizsuért?

Nemrég egy ismerősöm lelkesen mutatta nekem legújabb szerzeményét, egy „opál” karkötőt. Szép volt, színes volt, de már messziről látszott rajta, hogy köze sincs az opálhoz. Megdicsértem, mert nem akartam csalódást okozni neki, de azért megkérdeztem, hol és mennyiért vásárolta.

És itt kezdődik a történet, amit érdemesnek tartok megosztani Veletek. Mint ismerősöm elmondta, Budapest egyik legnagyobb bevásárló központjában, egy folyosón felállított, néhány ékszeres vitrinnel rendelkező kis „ékszerboltban” vette, 16.000 Ft-ért. Az eladó szerint opál karlánc, olasz import, a foglalata ezüst. Az ezüst ugyan nemesfém, de ez a darab koránt sem rendelkezett annyi ezüst-tartalommal, hogy csupán e miatt kerüljön ennyibe. Az úgynevezett „opál” köves berakás ugyanis teljes mértékben szintetikus kő volt, abból is a silányabb kiadás, az a fajta, aminél még arra sem törekednek, hogy bárki összekeverhesse egy eredeti opál drágakővel. Magyarul műanyag, vagy festett üveg. Utóbbiból léteznek valamivel meggyőzőbb opál utánzatok, ez az úgynevezett „slocum-üveg” melynek anyaga szilikátüveg, benne nátrium, szilícium, kalcium, magnézium, alumínium, titán és kevés víz alkotta vegyülettel. Az opálos csillogást különböző színes fóliák belehelyezésével próbálják utánozni.

   

                     img_0575.jpg        slockum4.jpg

Műanyag opál utánzat és Slocum-üveg szintetikus opál

                   opal-szint.jpgopal-szintetikus.jpg

Csiszolt szintetikus opál és szintetikus nyers opál 

Nincs azzal semmi baj, hogy bizsut árulnak, azzal sincs gondom, hogy van, aki meg is veszi. Én is szeretem a bizsukat, hordom is. A probléma ott kezdődik, hogy az eladó sincs tudatában annak, mit is árul, nem adja meg a vásárlóknak a kellő tájékoztatást az áru minőségéről, és véleményem szerint ilyen árfekvésben műanyagot/üveget árulni, már átverés.

A történet itt még nem ér véget, következő írásomban szeretném bemutatni Nektek, milyen a valódi opál, milyenek a nemes opál ékszerek, hol és mennyiért érdemes megvásárolni ezeket.

opal-gem.jpg

Nyers, nemes opál

Szólj hozzá