2015. aug 04.

Tiffany & Co.

írta: ekszermagus
Tiffany & Co.

1837 szeptemberében nyílik meg a New-York-i Broadway-n a Tiffany & Young cégtáblát viselő üzlet. Eleinte mindenféle hasznos holmit árusítottak, ajándéktárgyakat, írószereket, kerámiákat, sőt még esernyőket is. 1844-től kezdtek importálni Európából arany ékszereket és már érdeklődnek a gyémántok után is. 1850-ben Tiffany & Reed néven Párizsban alapítanak céget, innen biztosítják a New York-i gyémántszalon folyamatos áru ellátását. Nemsokára mindenféle nemesfém termék és iparművészeti cikk is kapható már üzleteikben.charlestiffany.jpg

Az 1878-as párizsi világkiállításon Charles Tiffany megkapja a francia becsületrendet és az orosz cár is kitüntetésben részesíti. A cég hamarosan Viktória királynő, a német császár, szerb nagyhercegek és az orosz cári udvar szállítója lesz. Tiffany megvásárolja a dél-afrikai Kimberley-bányában talált 287,42 karátos sárga gyémántot, megcsiszoltatja és egy gyönyörű 128,54 karátot nyomó párna alakú ékszergyémántot csináltat belőle. Azóta ez a híres „Tiffany-gyémánt” (a képen Audrey Hepburn a gyémánttal). 1886-ban születik meg az azóta is népszerű karmos Tiffany foglalat, mely mára már a gyémánt eljegyzési gyűrűk természetes formavilága.

audrey-hepburn-and-tiffany-diamond.jpg

A cég az idő múlásával egyre ismertebbé válik, a világ minden táján ismerik. 1879-ben a világhírű drágakő-szakértő Frederick Kunz (a gyönyörű rózsaszínű kunzit drágakő felfedezője) átveszi a cég művészeti irányítását és óriási sikereket ér el a chicagói, majd az 1900-as párizsi világkiállításon, ahol két aranyérmet is nyernek. 1940-ben költözik a cég, a Tiffany & Co. a jelenlegi helyére a Fifth Avenue és az 57. utca sarkára. A világháború idejére ugyan bezárják párizsi és londoni üzletüket, de 1986-ban új üzletek nyílnak Londonban, Zürichben és Hong Kong-ban. 1980-ban Paloma Picasso veszi át a művészeti tervezést, és nagy sikerrel kamatoztatja a nagy művésztől örökölt tehetségét. A Tiffany cég 1987-ben ünnepelte fennállásának 150. évfordulóját, erre az alkalomra Paloma Picasso egy csodálatos nyakéket tervez - egy 396 karátos kunzittal és egy 107 karátos kanárisárga gyémánttal díszített melltűt – méltó módon emlékezve az alapítóra, Charles Tiffanyra.

Szólj hozzá

ékszertöri