2015. júl 28.

Értékes vagy értéktelen, valódi vagy utánzat?

írta: ekszermagus
Értékes vagy értéktelen, valódi vagy utánzat?

 Először is tegyük tisztába a fogalmat, mi az a drágakő? Drágakőnek az ékszerekben felhasználható és megmunkált, általában csiszolt és polírozott természetes ásványokat nevezzük. Ezt az elnevezést elsősorban a kereskedelemben használják. Néhány drágakövet szerves eredetű anyagból készítenek, ilyenek a borostyán, gyöngy vagy korall. A féldrágakő kifejezést a Nemzetközi Ékszer Szövetség szigorúan tiltja, ezért blogunkban ezt az elnevezést mi sem használjuk. (ki tudná eldönteni, és mi alapján, hogy egy adott ásvány értékesebb-e a többinél, hiszen a geológia értékbeli különbséget nem tesz az ásványok közt, kereskedelmileg pedig adott helyen és adott időben értékük teljesen eltérő lehet a kereslet és a kínálat függvényében)

A drágakövek ritkasága és borsos ára ösztönzően hatott arra, hogy megtaláljuk a pótlásukra alkalmas megoldásokat. Nézzük ezeket sorban:

  • Szintetikus kövek: laboratóriumban, mesterséges körülmények közt előállított termékek, melyek mind fizikai, mind kémiai tulajdonságaikban teljesen megegyeznek az eredeti ásvány tulajdonságaival. Megkülönböztetésük a laikus számára igen nehéz, de gyakorlott szakember képes a felismerésükre. (igen ismert a szintetikus moissanite, mely a gyémánt legtökéletesebb másolata)
  • Rekonstruált kövek: a természetes anyag (ásvány) porából, törmelékéből készített drágakő-pótanyagok. (türkiz, korall)
  • Műtermékek: mesterségesen, szintén laboratóriumokban előállított anyagok, de ezeket általában egyéb kutatási céllal fejlesztették ki, és csak utólag váltak drágakő utánzatokká. Ezért nincs természetes megfelelőjük, mint a szintetikus köveknek. (gyémánt helyettesítésére elterjedt a cirkónia, a YAG, vagy a fabulit – amit Wellington-gyémántnak is neveznek)
  • Utánzatok: ezek csak színben hasonlítanak az eredeti kövekre, könnyen felismerhetők és megkülönböztethetők, hiszen gyakran üvegből, kerámiából, műgyantából készülnek.
  • Ragasztott kövek: az utánzatok külön csoportját alkotják, dublettnek nevezzük a két – azonos, vagy különböző – anyagból készült és összeillesztett köveket. A triplettek három részből összeillesztett kövek, általában két kő és a köztük lévő színes ragasztóanyag, ami egyben a színt adó festékréteg is.

Fentiekből látszik, hogy igen változatos módon és módszerekkel lehet helyettesíteni a valódi drágaköveket, ezért, ha egy-egy értékesebb darab vásárlására szánjuk el magunkat mindig kérjünk minőségi tanúsítványt, vagy kérjük ki szakember véleményét. A magyar ékszerboltokban általában rendelkeznek minőségi tanúsítvánnyal az ékszerekbe befoglalt kövekről, de sajnos előfordul, hogy vásárláskor ezt nekünk kell kérnünk. Ne higgyünk a szemünknek, nem mind arany, ami fénylik!

diamond_vs_moissanite.jpg

Szólj hozzá

cikkek