2015. okt 05.

Hányféle ezüst létezik? 925-ös ezüst, sterling ezüst, tibeti ezüst?

írta: ekszermagus
Hányféle ezüst létezik? 925-ös ezüst, sterling ezüst, tibeti ezüst?

Ezüst. A szó hallatán azt gondolnánk, mindenki ugyan arra gondol, hisz az ezüst, az ezüst. Ez korántsem ilyen egyszerű. Ha körülnézünk az ékszerboltok kínálatában sok helyen láthatjuk a „sterling ezüst” , vagy a „tibeti ezüst” kifejezést, és találkozhatunk ezüstözött ékszerekkel is. Sok helyen használják a „925-ös ezüst” megjelölést is. Hogy igazodjunk el a sok féle elnevezést közt?

ezust1.jpg

Magyarországon törvény szabályozza az ezüst kötelező finomságát és ötvözeteinek összetételét. Az ezüst finomságát ezrelékben adjuk meg, a színtiszta ezüst így, 1000 ezrelékes finomságú, más ötvözeteket nem tartalmaz. Hazánkban a következő finomságú ezüstötvözeteket engedélyezi a törvény: 925 ezrelék, 900 ezrelék, 835 ezrelék és 800 ezrelék. Az a tárgy, amely ennél kevesebb ezüstöt tartalmaz, már nem számít ezüstnek, maximum az „ezüstözött” jelzőt érdemli ki.

Az ékszerek általában 925 ezrelék ezüstöt tartalmaznak, előfordulhat még a 900 és 835 ezrelékes ékszer is, 800 ezrelékes ezüsttartalommal az egyéb tárgyakat hozzák forgalomba, például evőeszközöket, használati tárgyakat, dísztárgyakat. A pénzérmék a századforduló óta 500, 640, 750, 800, 933, 900 ezredrész ezüstöt tartalmaznak.

1867 előtt az ezüst finomságát LAT-ban határozták meg, ekkor 16 lat felelt meg 1000 ezreléknek, az ezüst műtárgyak általában 13 LAT-osak voltak, azaz 812,5 ezrelék ezüstöt tartalmaztak. Ezt a jelölést ma is gyakran láthatjuk régi evőeszközökön, cukortartókon, gyertyatartókon és egyéb használati tárgyakon.

1867 óta hazánkban a nemesfém tárgyak jelzését törvény szabályozza, a ma (2006-tól) érvényben lévő ezüst jelzések a következők:

  • 925‰: stilizált híd (Lánchíd), felette az évszám betűjele és 1-es szám
  • 900‰: stilizált híd (Erzsébet-híd), felette az évszám betűjele és 2-es szám
  • 835‰: stilizált híd (Veszprémi viadukt), alatta az évszám betűjele és 3-as szám
  • 800‰: stilizált híd (Szabadság-híd), felette az évszám betűjele és 4-es szám

 A „sterling ezüst” kifejezést a 925 ezrelék ezüstöt tartalmazó nemesfém tárgyakra használják. Eredete Angliából származik, itt a XIX. században használt pénzérmék – a font sterlingek - ilyen finomságú ötvözetek voltak. Tehát, ha ezzel az elnevezéssel találkozunk, nyugodtak lehetünk, ez nem más, mint a magyar ékszereknél használatos „925-ös finomságú ezüst” kifejezés. Személyes véleményem szerint az angol elnevezést teljesen felesleges használni kis hazánkban, kizárólag a vásárlók megzavarására alkalmas, és az eladónak így egy kérdéssel többre kell majd válaszolnia a vásárlás folyamán.

Az ezüstözött ékszereket, egyéb dísztárgyakat úgy ismerhetjük fel különleges szaktudás nélkül, hogy egyszerűen megnézzük, megtalálható-e bennük a fenti képeken látható fémjelzés valamelyike. Amennyiben nem találjuk bennük ezeket a fémjelzéseket, még nem kell teljesen elkeserednünk. Ezek a jelzések Magyarországon használatosak, így ha a tárgyat külföldön vettük, vagy ajándékba kaptuk egyéb jelöléseket is felfedezhetünk bennük. A más országokban használatos fémjelzéseket az internetről ma már könnyűszerrel ellenőrizhetjük (a google a barátunk), a 2006 előtti magyarországi tárgyak jelzése szintén eltér, így célszerű ennek is utánanézni a világhálón.

Előfordulhat, hogy kizárólag a 925-ös finomság jelzést találjuk az ékszerben, ez mindenképpen megkérdőjelezi a tárgy valódi nemesfém voltát. Természetesen vannak országok, ahol a helyi törvények nem írják elő az egyéb jelzéssel való jelölést (általában távol-kelet), így még esélyünk lehet rá, hogy valóban ezüsttel állunk szemben, de ha meg akarunk bizonyosodni ékszerünk valódi értékéről, bízzuk ezt szakemberre.

A „tibeti ezüst” kifejezést az ezüstözött, vagy egyéb, nem nemesfémekből készült ékszerekre alkalmazzák. Ebből adódóan, ha ilyen jelzővel ellátott ékszer megvásárlásán gondolkozunk, legyünk tisztában vele, hogy biztosan nem ezüst ékszer birtokosai leszünk. Ezt a kereskedők általában nem megtévesztés céljából használják, sok bizsu készül „tibeti ezüst”-ből, nincs ebben semmi kivetni való, ha a vásárló tisztában van a szó jelentésével.

Bízom benne, hogy kis írásommal hasznos információkat osztottam meg Veletek, amennyiben bárkinek bármilyen kérdése lenne még a témával kapcsolatban, örömmel segítek, keressetek itt a blogon vagy a facebook oldalamon.

Szólj hozzá